Cyprus

Cyprus je menej známa ostrovná krajina v stredozemnom mori. Nachádza sa blízko Turecka a je rozdelená na dve hlavné časti. Turecká a grécka. Dnes sa pozrieme na tú grécku.

cypr

Príroda. Cyprus je v celkom hornatá krajina s krásnymi skalnatými plážami. Nájdete tu veľa starých, typických domov, olivy, mandarínky, citróny, grepy, toto všetko tu rastie na každom kroku. Pár pamiatok ktoré stojí za to navštíviť:

  • Afroditina pláž– nádherná pláž na juhozápade, ktoré nesie mnoho povestí. Nájdete tu veľkú Afroditinu skalu a naokolo krásnu kamenistú pláž s ešte krajším morom.
  • Oslie farmy – takýchto fariem tú nájdete veľa a určite stojí za to ich navštíviť. Môžete sa povoziť na oslíkovi, popritom obdivovať krásnu prírodu a po tejto nádhernej túre vás čaká typické jedlo so zaujímavým programom.
  • Limassol národný park – krásny park s typickými cyperskými rastlinami, kde niektoré sú veľmi podobné aj tým naším, no vyznejú úplne inak v tomto prostredí.

Ľudia. Ľudia sú tu veľmi príjemný a takmer každý z nich ovláda angličtinu aspoň na základnej úrovni, takže by ste sa s nimi mali bez problémov dorozumieť. Sú veľmi pohostinní a najradšej by vám dali všetko, čo vám vidia na očiach . Nájdete tu však aj veľa zahraničných pracovníkov a v neposlednom rade aj Slovákov. Veľmi radi sa zabávajú a určite by ste nemali obísť Cyprus bez nejakej dobrej disko párty.

Kuchyňa. Jedlo je možno iné než by ste čakali. Na to , že je Cyprus ostrov a prímorská krajina, ryby sa tu predávajú len v špeciálnych reštauráciách a určite ich nenájdete v nejakej špeciálnej príprave, pretože to nie je ich typické jedlo. Cyperčania obľubujú sladké jedlá a tých tu nájdete neúrekom. Z hlavných jedál sú to hlavne syry, rôzne mäsové pokrmy so zeleninovou oblohou a pod.

moře

  • Halloumi– je kombinácia ovčieho a kozieho syra a je to asi ich najznámejšie jedlo. Ďalej sú do neho pridávané bylinky a skvelo chutí s chlebom a olivovým olejom.
  • Souvlaki – je niečo podobné ako buríto alebo wrap . Je to vlastne syr halloumi alebo kúsky mäsa so zeleninou a to celé obalené v špeciálnej placke.
  • Loukomades – cesto, ktoré pripomína naše šišky, lenže je celé namočené v medovom sirupe.
  • Soutzoukkos– mandle alebo vlašské orechy, ktoré sú namočené v Palouze, čo je vlastne špeciálna poleva a sú zliate do jedného dlhšieho snacku.